Warsaw Coffee Festival

Warsaw Coffee Festiwal to miejsce gdzie każdy kawosz poczuje się jak w domu. Zapach świeżo zaparzonej kawy, setki paczek ziaren. Zobacz nasze wrażenia!

Warsaw Coffee Festival za nami, oj działo się działo! Pomimo tego, że w tym roku zdecydowaliśmy się jedynie na odwiedziny, w planach mamy to zmienić już przy następnej edycji. Warszawski festiwal kawy to miejsce, które powinien odwiedzić każdy pasjonat dobrej kawy. Nasze tournée rozpoczęliśmy od … oczywiście dobrej kawy.

Bracia Ziółkowscy na Warsaw Coffee Festiwal


Ze względu na panującą na świecie sytuację targi kawowe w tym roku odbyły się w formie marketu w Hali Gwardii rozszerzając działający tam normalnie targ. Oprócz kawowych rozrywek mieliśmy okazję spróbować też domowych przetworów, słodkości oraz przyjrzeć się bliżej filozofii less waste, której jak wiecie jesteśmy ogromnymi fanami. Wszystko odbyło się oczywiście w reżimie sanitarnym, ale też w jak na kawowe towarzystwo przystało, w fantastycznej i pozytywnej atmosferze. Wszędzie unosił się aromat kawowego naparu, a wyraźnie pobudzeni kofeiną uczestnicy entuzjastycznie oceniali profile sensoryczne.

Zaparzona kawa espresso z cremą


Najbardziej czekaliśmy na spotkania z naszymi dostawcami. Na pierwszym miejscu postawiliśmy na Braci Ziółkowskich, którzy urzekli nas swoją filozofią i podejściem do kawowego biznesu. W pierwszym momencie mieliśmy wrażenie, że trafiliśmy na ogólnopolski konkurs opowiadania sucharów. Rewelacyjnie pozytywna energia i nietuzinkowe poczucie humoru Braci przyciągało na stoisko wielu odwiedzających. Napiliśmy się dripa z Etiopii (sztos!) i pewnym krokiem ruszyliśmy na przywitanie całej reszty naszych fantastycznych dostawców, kątem oka podglądając inne, niezwiązane z nami palarnie. Kawowe targi w Hali Gwardii miały w tym roku naprawdę wiele do zaoferowania!

Paczki kaw Bracia Ziółkowscy
Bracia Ziółkowscy Rwanda Rushashi 250g – zamówisz tutaj!


Oprócz rewelacyjnej atmosfery ważnym aspektem była dla nas możliwość podszkolenia swoich umiejętności. Czy jest lepsze źródło informacji niż doświadczeni roasterzy i właściciele kawiarni?! Dowiedzieliśmy się, jak ważna w procesie parzenia jest woda oraz jak odpowiednio zmielić kawę. Dlaczego gesha to nie geisha, jak prawidłowo wypalić kawę i jak przeprowadzić profesjonalny proces preinfuzji w dripie. Mega dawka wiedzy, kofeiny i pozytywnych emocji zapewniła nam dzień pełen zagorzałych dyskusji i nowych, świeżych pomysłów. Jesteście ciekawi co specjalnego przywieźliśmy dla Was z Warsaw Coffee Festival? Bądźcie z nami!

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.