Recenzja kawy Brazylia Jose Neto z palarni Goriffee.

Poznaj aromatyczne kawy ze słowackiej palarni Goriffee, ich świadomego podejścia do palenia kawy oraz historię powstania marki!

Dziś wycieczka do Bratysławy. Wprawdzie wirtualna, ale to też zawsze coś. Nie napiszemy dziś zbyt wiele o historii miasta, ale opowiemy o palarni kawy Goriffee. Ich kawiarnia znajduje się w samym sercu stolicy Słowacji. Na sam koniec wspomnimy też o świetnej brazylijskiej kawie.

Kawa zmienia świat

Dla członków teamu pracujących w Goriffee czarny napar to coś więcej, niż tylko zwykły napój wlany do filiżanki. Codzienne „pójście na kawę” to tylko początek czegoś większego. To nawiązywanie relacji pomiędzy ludźmi, wstęp do długoletnich przyjaźni lub świetny punkt wyjścia do współpracy pomiędzy firmami.

Załoga palarni Goriffee
Załoga palarni Goriffee

Jakie cele chcą osiągnąć założyciele palarni? „Tworzymy historię z naciskiem na ekonomiczny i naturalny zrównoważony rozwój, dzięki świadomemu i przejrzystemu biznesowi. Podstawowym filarem naszego podejścia jest wspieranie społeczności zaangażowanych w cykl produkcyjny i tworzenie warunków, które umożliwią wytwarzanie lepszego produktu i poprawę warunków życia rolników.” Dla właścicieli Goriffee kupowanie ziaren od kontrahentów oraz umiejętne wypalanie pestek kawowca, nie jest tylko sposobem na zarabianie pieniędzy.

Kaffeehaus w centrum stolicy Słowacji

Kawiarnia Goriffee znajduje się zaledwie kilkaset metrów od Bramy Michalskiej, która prowadzi do zabytkowego starego miasta znajdującego się w Bratysławie. Kaffeehaus Goriffee to wspólny projekt prowadzony z niemieckim Instytutem Goethego. Wewnątrz kawiarni znajduje się biblioteka multimedialna i wspaniała przestrzeń do nauki, pracy oraz do wspólnych spotkań ze znajomymi z możliwością wypicia świetnej kawy.

Twórcy marki Goriffee kierują się mottem: „Miłość do jakości to podstawa naszej pracy. Nie znamy kompromisu w zakresie jakości. Dotyczy to nie tylko wyboru kawy i jej obróbki, ale także doboru materiałów, designu, partnerów i współpracowników.” Właściciele palarni kładą duży nacisk na budowanie długoterminowych relacji z rolnikami. Osobiście odwiedzają plantacje kawowca i wspólnie wybierają najlepsze ziarna.

Kawy Goriffee podczas palenia
Kawy Goriffee podczas palenia

Swoją produkcję starają się oprzeć na zasadach zrównoważonego rozwoju: „Wytwarzamy produkty w sposób jak najbardziej nieszkodliwy dla przyrody. Ideę zrównoważonego rozwoju staramy się również wpleść w obszar gospodarki i biznesu, ponieważ koncepcja oparta na wiecznym wzroście okazała się nieprawdziwa. Dzięki naszym działaniom wspieramy zrównoważony rozwój i jakość całego procesu, od uprawy kawy po jej picie.” Z każdym rokiem pomysłodawcy brandu Goriffee starają się wprowadzać do swojej oferty kolejne gatunki ziaren, które zakupili od lokalnych farmerów.

Jak smakuje kawa Brazylia Jose Neto?

Jak smakuje kawa Goriffee Brazylia Jose Neto

Są to ziarna, które idealnie będą nadawały się do ekspresu ciśnieniowego na poranne espresso. Przyrządzimy też z nich świetny napar w kawiarce. Pestki kawowca pochodzą z niedużej uprawy, której właścicielem jest Jose Adriano Neto. Niewielka plantacja znajduje się na wysokości 1300 m n.p.m. w sercu Serra da Mantiqueira. Jest to pasmo górskie leżące w południowo-wschodnim rejonie Wyżyny Brazylijskiej. Przygotowana kawa ma przyjemny, łagodny smak. Dominują w niej nuty śliwek jaboticaba, papai, cukru trzcinowego oraz orzecha brazylijskiego. Napar jest mniej intensywny niż klasyczne espresso przygotowane z innych ciemno palonych ziaren. Bez wątpienia będzie to interesująca alternatywa względem odmian arabiki, które znamy i preferujemy. Warto spróbować i samodzielnie ocenić walory kawy Brazylia Jose Neto ze słowackiej palarni Goriffee.

Udostępnij nasz artykuł

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz