No54 – nowa marka kaw premium na rynku polskim

Poznaj nową markę kaw premium na polskim rynku - No54. Przeprowadziliśmy wywiad z Michałem Stańczakiem, żeby pokazać Wam nieco więcej o jego kawach.

Aby dowiedzieć się nieco więcej, spotkaliśmy się z Michałem z NO54 na kawę żeby trochę porozmawiać. Przeszliśmy od razu do konkretów.

Wywiad z Michałem o kawie Stańczak No.54
Rozmowa z Michałem o jego kawach

Dlaczego postanowiliście skierować kawę również do klienta indywidualnego, skoro po pierwsze na rynku jest taka konkurencja, a po drugie sprzedajecie na ten moment ogromne ilości kawy w swoich kawiarniach?

Właśnie z racji tego, że mamy już klientów którzy kupują  duże ilości z całej Polski i zza granicy, a którzy nie mieli wcześniej możliwości zamówienia kawy normalnie przez sklep a wyłącznie stacjonarnie, stworzyliśmy przestrzeń aby było im i nam wygodniej. Co do konkurencji to prawda, jej jest jej ogromna ilość, tylko tak jak wcześniej powiedziałem, większość palarni skupia się jednak na jasnym paleniu pod metody alternatywne. Głównie chodzi o rynek speciality, który rozwija się w Polsce bardzo mocno powodując, że kawoszy jest coraz więcej. To normalne, że jeśli rośnie popyt, zwiększa się też podaż. Tamte kawy jak już mówiłem, głównie dedykowane są pod metody alternatywne, co oczywiście nie oznacza, że nie można z nich zrobić espresso. Również nasza kawa, mimo, że dedykowana jest pod kolbę, przelew wychodzi z niej naprawdę dobry.

Opowiedz proszę trochę więcej o kawie No.54

Stworzyliśmy tylko 3 mieszanki. Zależało nam posiadaniu w repertuarze trzech stopni odczuwalnej mocy, ponieważ naszym celem było posiadanie kaw codziennych, ale premium z najlepszych ziaren. W naszej gamie znajdziemy:

Original – 3 Brazylie w jednej paczce, kawa uniwersalna

Original&Peru – 3 Brazylie i idealnie dobrana proporcja ziaren z Peru, łagodna, idealna pod kawy śniadaniowe.

Original&Columbia – 3 Brazylie i idealnie dobrana proporcja ziaren z Kolumbii. Najmocniejsza, typowa do espresso.

Oczywiście wszystkie arabiki.

To znaczy, że skupiacie się wyłącznie na tych i więcej kaw już nie będzie?

Tego nie powiedziałem, sprawdzamy i testujemy cały czas nowe single z całego świata. Zresztą, kiedy widzieliśmy się z Wami koło miesiąca temu również testowaliśmy razem moje kawy i mało nie zabiliśmy Romana ilością kofeiny (śmiech). Sama widzisz, ile trzeba wypić różnych kaw, aby stworzyć tę jedyną wyjątkową. Bo wiesz… to nie jest tak, że kawę się ściąga, pali i jest… Stosuje się różne metody palenia aby uzyskać to co się chce. Taki proces do wprowadzenia produktu na rynek trwa, jeśli chce się mieć oczywiście coś porządnego.

Jeśli chodzi o nas, to skupiam się na razie na naszych 3 autorskich blendach, ponieważ długo to trwało, zanim udało nam się zrobić nasz idealny wypał i stworzyć to czego chcieliśmy my i klienci. Oczywiście nie wszystkim będzie wszystko smakować. Procesów robienia kaw są miliony. Smak kawy będzie różnić się od wielu czynników, takich jak rodzaj wody i jej temperatura, rodzaj palenia ziarna, sposób przygotowania, no po prostu od wszystkiego. Musielibyśmy zrobić kolejny wywiad, żeby skupić się tylko na tym aspekcie.

Ale jako ciekawostkę powiem, że ta sama kawa przyrządzona w ten sam sposób, będzie smakować inaczej w zależności od tego, gdzie się znajdujemy. Przykładowo w Warszawie, gdzie woda jest twarda, kawa będzie inna niż w Kołobrzegu, gdzie woda jest bardziej miękka.

Zaparzona kawa w kawiarce Bialetti

Mega ciekawe, to mnie zaskoczyłeś… ale tak jak mówisz, o kawie można rozmawiać w nieskończoność, dlatego skupmy się na samej marce. Powiedz proszę, gdzie wypalacie ziarna i czy są one świeże?

W dzisiejszych czasach nie ma już nieświeżych ziaren. Kawa palona jest w naszej palarni w Warszawie. W niej z resztą siedzieliśmy dniami i nocami aby uzyskać to, co uzyskaliśmy. Zapisywaliśmy cały proces minuta po minucie, jak i kiedy ziarna mają być wsypane, wypalone i schłodzone. Myślę, że każdy szanujący się roaster dba o to i ma własny proces, do którego się przykłada.

Nalewanie kawy z kawiarki Bialetti do kubka

Ostanie moje 2 pytania. Kto głównie od Was kupuje? W końcu taka kawa nie jest tania. No i drugie związane z pierwszym, dlaczego taka kawa jest droższa niż z inna.

To dlaczego jest droższa podkreślałem wiele razy. Napisałem na ten temat nawet artykuł. Mogę dodać do tego, że czas pracy również powoduje, że kawa będzie droższa, w końcu nie ma drugich takich mieszanek jak nasze. Co do klientów… To mamy wiele firm z Warszawy.

W zeszłym roku jeździłem do nich osobiście, aby się poznać i porozmawiać z nimi i o ich potrzebach. Właśnie w przyszłym tygodniu jadę spotkać się z dwoma zaprzyjaźnionymi. A drugi klient, to oczywiście klient indywidualny. Są to przede wszystkim kobiety zwracające uwagę na jakość. Mamy też wiele osób z branży fitness. Sam z resztą bardzo się tym interesuje no i jak wiemy z nauki, kawa jest bardzo prozdrowotna, dlatego też takie osoby patrzą na to co piją. Są też po prostu zwykli ludzie, którzy lubią napić się dobrej kawy bez codziennego robienia cuppingu i wyszukiwania nut owocowych w kawie. Po prostu zwracający uwagę na dobrą jakość i smak kawy.

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.