Kawowo-czekoladowa gwiazda drożdżowa

Czujecie już świąteczny klimat? Sklepowe półki uginają się od czekoladowych Mikołajów, pracodawcy kompletują prezenty dla swoich pracowników, a pierwsze światełka nieśmiało pojawiają się na klimatycznych ulicach miast. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze muzycznych hitów świątecznych w porannej audycji radiowej oraz… świątecznych wypieków! U nas także nie mogło ich zabraknąć. Specjalnie dla Was: przepis na kawowo-czekoladową gwiazdę drożdżową.

Boże Narodzenie może obyć się bez śniegu ale absolutnie nieodłącznym elementem każdej rodzinnej biesiady są wypieki. W wigilijnej kuchni od kilku lat widać nowoczesne trendy, natomiast wszystko odbywa się z poszanowaniem tradycji i zwyczajów. Obok ryb, kapusty czy pierogów na świątecznym stole królują drożdżowe wypieki. Puszyste ciasto z dodatkami to najlepszy sposób na zakończenie wystawnej kolacji. Zwykle w towarzystwie maku czy bakalii i klasycznej formie zwiniętego rulonu. Oczywiście nie bylibyśmy sobą, jeśli do klasycznego przepisu nie dodalibyśmy nutki finezji. Przygotowaliśmy dla Was pełną kawowego aromatu przepis na drożdżową gwiazdę, pięknie prezentującą się na stole. Mamy nadzieję, że nasza nowoczesna wersja również przypadnie Wam do gustu i pojawi się na świątecznych stołach.

Składniki:

  • 200g mleka
  • 120g cukru
  • 40g drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 600g mąki pszennej typu 650
  • Łyżeczka pasty waniliowej
  • 50g masła
  • 150g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki mocno zmielonej kawy
  • Łyżeczka cynamonu
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn drożdżowy: podgrzać mleko do temperatury pokojowej, dodać cukier i drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Dodać do zaczynu żółtka, mąkę, pastę waniliową i miękkie masło i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. 
  4. Czekoladę posiekać drobno, dodać kawę i cynamon. Składniki wymieszać.
  5. Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, uformować kulę i podzielić na 4 równe części. Rozwałkować na kształt koła ok. 30cm średnicy. Pierwszy kawałek ciasta wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę, rozsmarować na nim 1/3 czekolady. Przykryć kolejnym rozwałkowanym kawałkiem. W ten sam sposób ułożyć resztę ciasta. 
  6. Na środku ciasta zaznaczyć szklanką koło. Za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 4 równe części a każdą tą część również na 4. Złapać dwa kawałki i przekręcić do środka. Tak zakręcić resztę ciasta. Wewnętrzne rogi skleić, tworząc ramiona gwiazdy.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasto ok 30 minut.
  9. Udekorować cukrem pudrem.

Więcej przepisów kawowych!

Znajdź nowy przepis na kawę i zainspiruj się do codziennej pracy lub wróć do starych, dobrych klasyków. W sklepie Coffee A7 możesz znaleźć przepisy na cold brew, sezonowe napoje kawowe, gorącą czekoladę, a nawet przepisy na zimną herbatę. Smacznego! Wszystkie przepisy na kawę są starannie przygotowane przez specjalistów kawowych. Chcemy szerzyć miłość do kawy, więc nie krępuj się. Korzystaj i udostępniaj znajomym.

One comment

  1. To musi być obłędne!

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.