Kawiarka jak zaparzyć dobrą kawę?

Kawiarka i parzenie kawy tak, aby była idealna i zawsze smakowała tak samo. Przeczytaj nasze podpowiedzi i ciesz się swoją ulubioną kawą we włoskim stylu.

Kawiarka i kilka przydatnych wskazówek o tym, jak przygotować aromatyczny napar w kawiarce. Które ziarna będą najlepsze? Jak je zmielić? Jaka powinna być temperatura wody? Jest kilka pro tipów, które warto znać i stosować. Dzięki nim zaparzona kawa smakować będzie wyśmienicie.

Nie kupuj towarów kiepskiej jakości

To zasada bardzo generalna i ogólna, ale warto się nią kierować w życiu. Tym bardziej, jeżeli chcemy nabyć kawiarkę, która w zamyśle ma nam posłużyć lata. Produkty mizernej jakości są zazwyczaj dość tanie. Jest to często wabik, który powoduje, że decydujemy się na zakup. Pomijając wszelkie walory estetyczne, takie jak design, to w przypadku kafetierki niezwykle istotna jest solidność wykonania. Dlaczego? Nasz czajniczek składa z kilku elementów. Dwa z nich to podstawa, do której nalewamy wodę oraz górna część, gdzie wypływa zaparzona kawa. Tam gdzie wlewamy ciecz, zamontowany jest zawór bezpieczeństwa. Gdyby coś poszło nie tak w trakcie parzenia kawy, to bucha z niego para. Jest to sygnał, że natychmiast trzeba zdjąć kupres z palnika, na którym stoi. Kawiarki wykonane „po taniości” mogą w takiej sytuacji po prostu „wystrzelić”. Konsekwencje takiej awarii będą oczywiście opłakane. Przy odrobinie szczęścia skazani będziemy tylko na gruntowne sprzątanie. Gdy farta zabraknie, to czeka nas nieplanowany remont.

Kawiarka Bialetti – włoska klasyka

kawiarka bialetti mukka
Kawiarka do cappucino – Bialetti Mukka. Zamówisz ją tutaj

Wielu z nas widziało kawiarki z logo tej firmy. Mały człowiek z wąsem, z dłonią uniesioną do góry. Do tego jeszcze w szpiczastym, fikuśnym kapelusiku. Tę charakterystyczną postać stworzył włoski rysownik – Paul Campani. Marka Bialleti powstała w 1919 roku w niewielkim miasteczku o nazwie Crusinallo. Ich produkty do dziś cieszą się zasłużoną renomą. Prawie każdy szanujący się mieszkaniec Italii ma w swoim domu makinetkę. To określenie pochodzi z języka włoskiego właśnie. Macchinetta del caffè znaczy dosłownie – maszyna do kawy. W zależności od naszych potrzeb możemy nabyć kawiarkę mniejszą lub większą. Taką, w której przygotujemy napar na jedną filiżankę lub dla kilku osób. Oprócz klasycznego srebrnego czajniczka, dostępne są również kupresy w kilku innych kolorach.

Jak przyrządzić „małą czarną” w kawiarce?

Najpierw musimy zmielić ziarna. Bardzo drobno. Które pestki kawowca będą najlepsze? Te ciemno palone. Jeżeli użyjemy ziaren jasno wypalonych, to wyjdzie nam lura. Rozdrobnione ziarna wsypujemy do lejkowatego siteczka. Nie ubijamy, tylko umiejętnie wyrównujemy potrząsając. Do zbiorniczka wlewamy wodę (poniżej zaworka bezpieczeństwa), którą uprzednio podgrzaliśmy. Idealna będzie temperatura około 70 stopni Celsjusza. Skracamy w ten sposób czas parzenia przygotowywanej kawy. Zbyt długie gotowanie wody powoduje, że napar będzie miał „przypalony” i mocno gorzki smak. Zanim postawimy kupres na palnik, skręcamy ze sobą górną komorę kawiarki wraz z jej podstawą. Używamy do tego wilgotnej ściereczki, ponieważ w dolnym zbiorniczku znajduje się gorąca woda, co skutkuje nagrzaniem się tej części kafetierki. Kiedy z czajniczka zacznie uchodzić para oraz będzie wydawał specyficzny, skrzeczący hałas, będzie to znak, że nasza kawa jest już gotowa. Przed nalaniem naparu do filiżanki, oblewamy dolny element kupresu zimną wodą. Proces parzenia zakończony sukcesem. Jak zwykle nagrodą jest aromatyczny czarny napój.

zaparzona kawa w kawiarce

Jak utrzymywać w dobrym stanie naszą kafetierkę?

Podobno większość Włochów, którzy są szczęśliwymi posiadaczami kawiarki, używa swojego egzemplarza tak długo, aż się popsuje i nie będzie żadnych szans, aby kupres znów zaczął działać. Nawet jak kupią nowy czajniczek, to starają się tym nie chwalić. Rzekomo im makinetka bardziej osmalona i sfatygowana, z widocznymi śladami użytkowania, tym lepiej. Oczywiście to tylko zasłyszana historyjka, więc nie musimy brać jej na poważnie. My jednak mimo wszystko zachęcamy, aby starannie dbać o swoją kafetierkę i nie doprowadzić jej do takiego stanu. Po każdym użyciu i przelaniu kawy do filiżanki, należy ją od razu rozkręcić, trzymając mokry ręcznik w dłoniach. Następnie pozbywamy się fusów, wyjmujemy uszczelkę wraz z siteczkiem, które jest przez nią podtrzymywane i wszystkie elementy dokładnie czyścimy i osuszamy. Podstawę z zaworkiem bezpieczeństwa oraz górną komorę z przykrywką i rączką również. Daje nam to pewność, że pod uszczelką nie pojawią się grzyby lub pleśń, co mogłoby skutkować nieprzyjemnym, kwaśnym smakiem naparu. Jeżeli będziemy systematycznie pucować naszą kawiarkę, to posłuży nam ona długie lata. Może nawet dłużej niż wspomnianym mieszkańcom Italii. 

Czy zatem warto posiadać kawiarkę?

Niezwykle mocno zachęcamy do tego, żeby nabyć takie urządzonko. Ten ciśnieniowy czajniczek zwany również moka, to klasyka i „must have” dla każdego kawosza. Charakterystyczny wygląd i wyrazisty smak kawy są największymi atutami kafetierki. Firma Bialetti, która zdecydowanie zdominowała rynek pod względem sprzedaży kupresów, od jakiegoś już czasu produkuje kawiarki w różnych kolorach. Niektóre są dość wyraziste i intensywne, inne bardziej subtelne i stonowane. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Udostępnij nasz artykuł

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz