Kawa z Chemexa – zaparz kawę w chemexie jak mistrz

Chcesz wiedzieć jak zaparzyć idealną kawę w Chemexie? Poznaj mistrzowski przepis stworzony przez baristę!

Jak poprawnie używać Chemexa?

Chcesz she dowiedzieć czy Chemex jest idealnym dla Ciebie akcesorium do parzenia kawy? A może chcesz nauczyć się zaparzać perfekcyjną kawę w Chemexie? Nie musisz szukać dalej! W jednym miejscu zebraliśmy wszystkie dowody, które przekonają Cię do parzenia kawy właśnie tą metodą. Poniżej znajdziesz przepis przygotowany specjalnie przez baristę!

Dlaczego uważamy, że Chemex jest spoko?

Parzenie kawy w Chemexie to przyjemny rytuał, który spowolni Twój każdy poranek. Jest to bardzo przyjemna celebracja, która umili Ci parzenie kawy. Nie jest to metoda dla zabieganych, ale dla ludzi, którzy chcą czerpać przyjemność z małych chwil, takich jak parzenie kawy. Ma ponadczasowy i prosty design, za jego pomocą przygotujesz czysty napar, w którym wyodrębniona zostanie delikatna słodycz kawy. W swojej kawie z pewnością nie wyczujesz nieprzyjemnej goryczki, nie ma szans, że przedostanie się przez chemexowy filtr. Chemex stworzony jest z wysokojakościowego szkła odpornego na wysokie temperatury, a oprócz tego jest najładniejszym kawowym akcesorium jakie kiedykolwiek powstało. Gdziekolwiek go nie postawisz, dopełni Twoje wnętrze – wpasuje się w kuchenny wystrój czy też design Twojego salonu.

Na początku zaparzenie kawy w Chemexie może sprawdzić Ci trochę trudności, nie przejmuj się, jak już załapiesz o co w tym chodzi, zaparzanie kawy taką metodą sprawi Ci niemałą frajdę. Podążaj za naszym przepisem, a wszystko wyjdzie idealnie.

Chemex – prawdziwe dzieło sztuki

Chemex, dzięki swojej szykowności i wyjątkowemu designowi może zostać użyty na różne inne kreatywne sposoby. Niektórzy, na przykład używają Chemexa jako wazon. Chemex został zaprojektowany, zanim parzenie kawy z filtra stało się modne, czyli w 1941 przez chemika Petera J. Schlumbohm i okazał się być naczyniem, którego wszyscy pożądają. Jego prostota i funkcjonalność sprawiły, że jest uwielbiany na całym świecie. Obecnie znajduje się w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku.

Porównanie chemex i dripper V60
Kawowe akcesoria znajdziesz tutaj

#Zostań w domu i zaparz kawę w Chemexie.

Chemex jest wykonany jedynie z trzech materiałów: szkła, drewna oraz skóry. Mogłoby się wydawać, że Chemex dopiero co zajmował miejsce w laboratorium a i tak jego prezencja na Twoim kuchennym bladzie zachwyci każdego. Dużym plusem jest to, że Chemex wykonany jest ze szkła, niestety jego rozmiar sprawia, że nie jest on idealnym towarzyszem wycieczek czy podróży. Jeżeli, więc szukasz akcesorium, które będziesz mógł zabrać również na wspinaczkę czy dłuższą wyprawę, spróbuj AeroPressa.

Kształt klepsydry nie ma wpływu na smak kawy, ale czy wiedziałeś o tym, że wpływa on na szybkość stygnięcia naparu? Często widzimy jak kawosze manewrują Chemexem tworząc wir, aby szybciej ostudzić kawę.

A teraz do sedna, co potrzebujesz, aby zaparzyć kawę w Chemexie w domowych warunkach?

Niezbędne będą dwa elementy. Oczywiście Chemex i filtry. Chemexa możesz kupić w różnych rozmiarach – 3 cup, 6 cup, 8 cup lub 10 cup. Opcja na 6 filiżanek jest najbardziej popularna. Polecamy również zaopatrzyć się w młynek, wagę i czajnik z wyprofilowaną wylewką. Ważne jest, aby zmielić kawę tuż przed samym parzeniem, ponieważ mielona kawa traci swój aromat w 30 sekund.

Specjalny czajnik o wydłużonej szyjce, da Ci kontrolę nad strumieniem, dzięki czemu będziesz bardziej dokładny w zalewaniu zmielonej kawy wodą. Niezbędna jest również waga, ilość zmielonej kawy jest bardzo ważna!

Jakie filtry użyć?

Zalewanie kawy w chemexie

Najlepiej zakupić papierowe okrągłe filtry do Chemexa. Są one około 20-30 % grubsze od standardowych filtrów, a specjalny materiał, z którego są wykonane zapobiegają przedostaniu się fusów oraz osadu do filiżanki kawy. W rezultacie, kawa z Chemexa jest wyjątkowo aromatyczna, zbalansowana i nie ma w sobie goryczki. Filtry dostępne są w różnych opcjach: składane w kwadrat – dla Chemexa na 6-8 filiżanek, okrągłe – na 6-8 i stożkowe na 3 filiżanki.

Pomimo tego, że okrągłe i kwadratowe filtry mają różny kształt, ich funkcjonalność jest taka sama, więc wybór należy do Ciebie.  Filtry występują w dwóch kolorach:  brązowym i białym. Wybór należy do Ciebie.

Jak używać Chemexa – przepis baristy.

Ostatnio odwiedził nas barista, który przygotował na naszych oczach pyszną i wprost idealnie smakującą kawę z Chemexa. Zachwyceni jej smakiem, poprosiliśmy o podzielenie się przepisem. Podrzucamy go, specjalnie dla Was:

Przepis:

6 g zmielonej kawy na każde 100 ml temp. 93°C.
Czas parzenia: 3:30 min.

W pierwszej kolejności należy wsypać odmierzoną ilość kawy. Kawę zmiel grubiej, niż do dripa. Temperatura wody powinna wynosić około 93°C. Do takiej ilości kawy należy przygotować odpowiednia ilość wody. Nie zapomnij wcześniej przelać filtr wodą, ważne! do tego potrzebujesz dodatkowej ilości wody. Czas ekstrakcji – 3:30-5 min.

Zmielone ziarna kawy wsypane do filtra w chemexie

Zaraz po włożeniu filtra do szklanego naczynia, należy przelać go ciepłą wodę. Tym sposobem unikniemy niechcianego papierowego smaku w kawie.

Następnie należy wsypać zmieloną kawę do chemexowego filtra. Wodę należy lać delikatnym strumieniem zaczynając od środka I kierując strumień w stronę krawędzi. Po zakryciu zmielonej kawy wodą, należy odczekać 30 sekund, jest to tzw. proces preinfuzji. Proces, który jest stosowany w celu przeniknięcia wody w strukturę zmielonego ziarna, ułatwiając wypłukiwanie rozpuszczalnych substancji kawy w czasie jej właściwego parzenia. Po upłynięciu 30 sekund, zalewaj kawę kolistymi ruchami, robiąc sobie kilkusekundowe przerwy.

Kolejny krok, to usunięcie filtra z kawą. Nie martw się, papier jest na tyle mocny, że z pewnością nie rozerwie się, nawet namoczony. 😉

Kawa przelewowa - Chemex

Kształt klepsydry zapobiega rozlewaniu się kawy podczas przelewania naparu do kubka. Kawa z Chemexa konstystencją przypomina herbatę, do parzenia mistrzowską metodą chemeksową najlepiej użyć jasno palonych ziaren z segmentu speciality, z pewnością wyczujesz w nich charakterystyczne dla danego regionu nuty smakowe.

Do dzieła!
Powodzenia.

Udostępnij nasz artykuł

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz