Jak zaparzyć kawę w AeroPressie?

Zaparzanie kawy metodą alternatywną nigdy nie było prostsze! Przeczytaj nasz wpis i dowiedź się jak zaparzyć kawę w AeroPressie.

AeroPress cieszy się ogromną sławą już od 2005r. Jest jednym z najpopularniejszych akcesoriów baristycznych, który parzy zawsze wyśmienitą kawę.

Głównymi zaletami Aeropressu jest jego mały rozmiar i łatwość w użyciu oraz dość niska cena. Technika jaką parzy się kawę z Aeropressu sprawia, że napar ma bogaty smak oraz niską kwasowość, małe okrągłe filtry zapobiegają przedostawaniu się fusów kawy do naparu, a w smaku zaparzonej kawy wyczujesz minimalną goryczkę.

Obok popularnego już modelu AeroPressa, ostatnimi czasy na rynek wprowadzono przenośny zaparzacz AeroPress Go. Solidna plastikowa konstrukcja sprawia, że obydwa modele sprawdzą się idealnie w podróży.

Jak zaparzyć kawę w AeroPressie

Co musisz mieć:

Kawa parzona w AeroPressie

Jak przygotować kawę w AeroPress – metoda odwrócona:

  • Wsadź papierowy filtr do sitka
  • Zwilż filtr wodą i ogrzej ciepłą wodą naczynie, do którego docelowo trafi kawa. Wylej wodę z naczynia.
  • Połącz dwie części AeroPressu
  • Wsyp wcześniej odmierzoną kawę.
  • Zalej kawę małą ilością wody i odczekaj 30 s. (proces preinfuzji). Używając kolistych ruchów zalej pozostałą ilością wody. Pamiętaj nie zalewaj kawy wrzątkiem! Najlepiej 92 stopnie Celcjusza. Używając kolistych ruchów, delikatnie zalewając kawę.
  • Odczekaj około 2 minuty, po czym delikatnie zamieszaj, zakręć sitko z filtrem na AeroPress i odwróć go, stawiając na serwer bądź kubek.
  • Dociśnij tłok, aż ciśnienie sprawi, że cały napar przedostanie się przez filtr prosto do twojego kubka.
  • Ciesz się smakiem swojej kawy!

Jeżeli przygotowujesz kawę w domu:

  • kawę zmiel tuż przed zaparzeniem
  • najlepiej kupuj kawy świeżo palone, maksymalnie 2 miesiące temu (pamiętaj, kawy speciality należy spożyć do 3 miesięcy od daty palenia)
  • Używaj zawsze wody filtrowanej, nigdy z kranu!
Zalewanie kawy w Aeropress

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.