Jak zaparzyć kawę w Hario V60?

Naucz się parzyć pyszną kawę w Hario V60. Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!

Co potrzebujesz:

Zmielona kawa wsypana do drippera Hario V60

Ilości potrzebne do zaparzenia 500ml kawy:

Ilość kawy: 30g
Stopień zmielenia ziaren: średni

  1. Przelej dripper ciepłą wodą. Włóż filtr i ponownie przelej wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku.
  2. Umieść naczynie na wadze, wyzeruj wagę zanim wsypiesz ziarna.
  3. Wsyp odmierzoną ilość ziaren do młynka, ustaw na średni stopień mielenia.
  4. Wsyp zmielona kawę do filtra, zalej mała ilością wody (tak aby przykryć kawę), odczekaj około 30s. Włącz stoper!
  5. Kontynuuj zalewanie kawy kolistymi ruchami przez 1minutę i 30sekund. Chwilkę odczekaj.
  6. Dolej pozostałą ilość wody, cały proces zalewania kawy wodą powinien trwać 2 min i 30 sekund.
Parzenie kawy w dripperze Hario V60

Zestaw na start

Jeżeli jesteś początkującym kawoszem, warto zaopatrzyć się w zestaw HARIO, który składa się z serwera, drippera oraz filtrów. To idealny zestaw na start kawowej przygody!

Udostępnij nasz artykuł

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz