Gdzie zaczęła się miłość do dzisiejszego espresso?

Wielu z nas dziś nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej. Kawa towarzyszy nam o poranku, w pracy czy w podróży, na spotkaniach biznesowych lub w gronie przyjaciół. Zapewne wielu z Was zastanawiało się skąd wywodzi się ta kultura, dlatego dzisiaj zapraszamy na kawową podróż w przeszłość.

Legendarna kawa

Według prastarej legendy odkrywcami kawy byli jemeńscy mnisi. Wygląd nieznanego dotąd ziarna zaciekawił ich do tego stopnia, że postanowili spróbować jego smaku. Niestety, zielone owoce były na tyle gorzkie, że nie nadawały się do spożycia i lekceważąco zostały wyrzucone do płonącego w obozie ogniska. Kolejnego dnia zdziwieni mnisi odkryli, że wypalone ziarna fantastycznie nadają się do przyrządzenia z nich aromatycznego naparu, dzięki któremu nie dopadało ich naturalne zmęczenie, a oni sami mogli oddawać się medytacjom dłużej niż zwykle.

Odkrycie właściwości kawy

Pierwsze wzmianki na temat właściwości kawowca pojawiają się w I tysiącleciu p. n. e. To w Etiopii ugotowane ziarna spożywane były z dodatkiem masła i soli. Natomiast na Półwyspie Arabskim przeżuwane owoce miały za zadanie łagodzić zmęczenie pracujących w polu. Pionierskie uprawy pochodzą z Jemenu, gdzie po raz pierwszy ziarna kawy poddano obróbce termicznej: wypalono je i przygotowano napar, który później został rozsławiony na coraz większe tereny przez wędrujących Beduinów. Persowie szybko zakochali się w mocy kawy, którą początkowo nazywali ‘Winem Islamu’. Samo słowo kawa wywodzi się właśnie od staroarabskiego słowa qahwah.

Pierwsze kawiarnie

Sama kultura picia kawy w specjalnie stworzonych do tego miejscach ma swoje początki w XVI-wiecznym Stambule. Pobudzające właściwości napoju początkowo budziły wiele kontrowersji, jednak za sprawą wstawiennictwa papieża Klemensa VIII popularność kawiarni znacznie wzrosła. W 1683 roku Turcy porzucili pod Wiedniem 50 worków z kawą, co wykorzystał tamtejszy biznesmen i otworzył pierwszą europejską kawiarnię, cieszącą się ogromną popularnością.

Ziarna kawy w Polsce

Kawa w XVII w Polsce uznawana była za luksusowy towar, do którego dostęp miały tylko wyższe klasy społeczne. Pierwsza kawiarnia została otworzona w Gdańsku. Ówczesne kaffeehaus szybko zyskały na popularności, dzięki czemu częściej importowano towar, a mała czarna stała się dostępna dla wszystkich. Ziarna kawy początkowo prażono na suchych patelniach, aby wydobyć z nich pożądany aromat. Pierwsza przemysłowa palarnia Pluton powstała w Warszawie w 1882 roku za sprawą Tadeusza Tarasewicza, a tej kawy możecie spróbować również w naszym sklepie.

Udostępnij nasz artykuł

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz