Drippery Origami, Hario, Kalita – czym się różnią i dlaczego?

Zastanawiasz się jak działa to urządzenie do parzenia kawy lub interesujesz się jaki smak możesz z niego uzyskać? Przeczytasz to w naszym wpisie!

Dziś powiemy trochę więcej o przelewowej metodzie zaparzania kawy. Porównamy trzy różne dripy, dzięki którym uzyskać możemy aromatyczny, dymiący napar. Przedstawimy naczynia trzech japońskich firm – Hario, Origami oraz Kalita.

Parzenie kawy metodą przelewową

Jest to dość prosta i powszechnie stosowana technika. Przez zmielone pestki kawowca przepływa woda (w dość wolnym tempie) i skapuje do filiżanki lub innego naczynia. Mamy do wyboru całą gamę sprzętów, służących do parzenia kawy metodą przelewową. Designersko wyglądający chemex lub klasyczny ekspres przelewowy. Możemy też zaopatrzyć się w różne mniejsze gadżety, dzięki którym przygotujemy samodzielnie wspaniały napar. Służą do tego różnego rodzaju drippery, rozkładane gumowe lejki oraz kality. Dziś opowiemy o trzech z nich. Trochę są do siebie podobne, jednak też się od siebie różnią. Do wszystkich urządzeń przelewowych zaleca się używać ziaren jasno palonych i grubo mielonych.

Szklany dripper V60 firmy Hario

Na początek kilka zdań o japońskim producencie Hario. Firma ta od momentu powstania w 1921 roku, zajmowała się projektowaniem, produkcją i sprzedażą szkła żaroodpornego. W 1948 roku produkcja została rozszerzona o artykuły gospodarstwa domowego. Jednym z pierwszych produktów stworzonych w tamtym okresie był syfon kawowy. Obecnie firma wytwarza i sprzedaje sporo akcesoriów, wykorzystywanych do przygotowywania herbaty oraz kawy (m.in. drippery, dzbanki, czajniki, a także młynki). Do szklanego dripa V60 należy użyć stożkowy, papierowy filtr w kształcie litery V. Dzięki niemu zmielone ziarna można równomiernie usypać wewnątrz naczynia. Temperatura wlanej do środka drippera wody nie powinna przekraczać 92’C. Przezroczyste, żaroodporne szkło pozwala obserwować parzoną kawę, kiedy napar równomiernie skapuje do filiżanki.

Szklany dripper Hario V60
Drippery i pozostałe akcesoria Hario znajdziesz tutaj

Design i tradycja, czyli kolorowe drippery Origami

Ceramiczny drip stworzony przez japońską firmę Origami charakteryzuje się cienkim korpusem i dwudziestoma drobnymi fałdami. Grubość i kształt naczynia nawiązuje do pradawnej sztuki składania papieru rozwiniętej w Kraju Kwitnącej Wiśni. Cały proces wytwarzania drippera odbywa się ręcznie według ściśle przestrzeganego schematu. Surowiec zwany Hakuji jest przez sześć godzin ugniatany mieszadłem, a następnie trafia do zbiornika ciśnieniowego, aby usunąć pęcherzyki powietrza. W ten sposób zapobiega się pękaniu półproduktu podczas procesu wypalania. Surowiec przez mały otwór wlewany jest do specjalnej formy i suszony przez całą noc. Następnie wysuszony półprodukt jest polerowany przy użyciu czystej wody, aby uzyskać bardzo gładką, jednolitą powierzchnię. W następnej kolejności drippery trafiają do pieca. Po przeprowadzeniu procesu wstępnego wypalania oraz inspekcji, naczynia trafiają do kolejnej manufaktury, gdzie poddane zostaną kolorowaniu (glazurowaniu). Każdy drip powoli zanurza się w barwniku, dzięki czemu farba rozprowadzana jest równomiernie na całej powierzchni naczynia. Ceramiczne drippery trzyma się pionowo podczas zanurzania i wyciągania. Każde naczynie kolorowany jest przez taką samą liczbę sekund. Po przeprowadzeniu kolejnej inspekcji dripy trafiają, na trzydzieści godzin, do pieca o wielkości czterdziestu metrów. Proces produkcji ceramicznych naczyń firmy Origami jest niezwykle trudny nawet dla pracowników z wieloletnim stażem. Specyficzne fałdy stworzone na dripperze są stworzone tak, aby zapewnić optymalny czas ekstrakcji dla baristów podczas parzenia kawy. Niewielka różnica w grubości ceramiki może zmienić czas ekstrakcji oraz smak naparu. Do dripów stosuję się dedykowane papierowe filtry, które poprzez swój kształt pasują idealnie do naczynia. Drippery są dostępne w kilkunastu jaskrawych kolorach (m.in. czerwonym, żółtym, zielonym, pomarańczowym oraz wielu innych).

Ceramiczny dripper Origami
Wybierz swój kolor drippera Origami tutaj

Stalowy dripper Wave firmy Kalita

Cechą charakteryzującą wszystkie dripy serii Wave są specjalistyczne papierowe filtry. Zaprojektowano ich kształt w taki sposób, aby wypustki (fale) nie stykały się ze ściankami drippera oraz z płaskim dnem naczynia. Dodatkowo zastosowano trzy otwory, które znajdują się wewnątrz dna stalowego dripa. Ze względu na ograniczone powierzchnie styku, gorąca woda nie gromadzi się podczas nalewania i szybko oraz równomiernie skapuje do filiżanki. Dzięki temu smak kawy jest wyśmienity, a gorycz umiarkowana i niezbyt mocno wyczuwalna. Oprócz stalowego drippera, seria Wave oferuje również naczynia porcelanowe, miedziane, szklane oraz wykonane z tworzywa sztucznego. Japońska firma Kalita powstała w październiku 1958 roku.

Dlaczego warto używać dripów?

Przede wszystkim ze względu na ich nieduży kształt i małą wagę. Można je wziąć ze sobą do pracy, czy też w dalszą podróż, bez konieczności dźwigania ciężkich sprzętów. Te niepozorne naczynia świetnie podkreślają największe zalety parzonej kawy. Smak jest zawsze bardzo wyrazisty, a aromat silnie odczuwalny. Dodatkowo wiele dripperów cechuje się ciekawym i przyjemnym designem. Można bez problemu wybrać swój ulubiony model, który zagości w naszej kuchni na dłużej.

Porównanie dripperów Hario, Origami i Kalita
Udostępnij nasz artykuł

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz