Czym jest cascara?

Cascara potocznie zwana herbatą z wiśni kawowca. Cascara ma delikatny owocowo-cytrusowy smak, w którym można rozpoznać nuty wiśni, jabłek, bzu, czy też suszonych śliwek. Dodatkowo cascara zawiera kofeinę. Jeżeli, więc potrzebujesz kopa, a nie masz ochoty na kawę, śmiało sięgaj po cascarę!

Cascara jest to napar z suszonych skórek owoców kawowca, w zasadzie jest to odpad produkcyjny powstały podczas oddzielania ziaren kawy od miąższu.

Wcześniej owoc był wyrzucany i traktowany jako odpad, zaraz po tym jak udało się uzyskać ziarno kawy. Aktualnie, skórki owoców są suszone i sprzedawane jako słodki kwiatowy napój, przypominający w smaku herbatę.

Podrzucamy Wam przepisy na napoje, jakie można stworzyć z suszonych skórek owoców.

Najprostszy sposób na zaparzenie cascary:

  • 10g cascary
  • 150 ml wrzącej wody

Zaparzać 6 minut.

Sam musisz dopasować stosunek cascary do wody, jeżeli wolisz mocniejszy smak, wsyp więcej cascary.

czym jest cascara
Wybierz swój smak Cascary tutaj

Orzeźwiająca cascara

Stwórz słodziutki orzeźwiający napój, dodając do cascary cukier i lekko gazowaną wodę.

  • 25g cascara
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • woda lekko gazowana

Przygotuj rondelek, dodaj cascarę, wodę oraz cukier. Zagotuj. Trzymaj na zmniejszonym ogniu przez 6 minut, aż do momentu roztopienia się cukru. Zamieszaj.

Jeżeli chcesz uzyskać lekki i mniej słodki napój, dodaj wodę lekko gazowaną.

Drink Cosmopolitan

W klasycznym przepisie wystarczy podmienić żurawinę na cascarę.

  • 30 ml Tanqueray gin
  • 15 ml Cointreau
  • 15 ml cascara
  • 30 ml syrop z cascaray
  • 15 ml sok z cytryny

Dodaj wszystkie składniki do shakera, dorzuć lód i wstrząśnij.

Cheers!

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.