Wypiłem za dużo kawy? Czy można przedawkować kofeinę?

Kawę pijemy codziennie i w dużych ilościach. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duża ilość może spowodować nieprzyjemne konsekwencje. Sprawdź co zrobić, gdy czujesz że przedawkowałeś kofeinę!

Kawa zajmuje dumne, drugie miejsce, jeśli chodzi o popularność napojów na świecie. Pierwsze oczywiście i niezmiennie należy do wody. Jednak czarny napój wyprzedził popularną herbatę, soki i inne słodkie napoje. Pijemy ją często i w dużych ilościach. Zazwyczaj nie zastanawiamy się nad dawkami, które są bezpieczne dla naszego organizmu – kawę pijemy intuicyjnie. Słuchając swojego organizmu, pijemy tyle, ile jej potrzebujemy. Pojawia się jednak pytanie – czy kawa może być dla nas niebezpieczna? Czy można wypić jej za dużo, a w następstwie ją przedawkować? Dzisiaj przyglądamy się temu problemowi. 

Ukochana kawa

Kawa towarzyszy nam od początku dnia – z chęcią sięgamy po nią do śniadania, zamiast herbaty. Stanowi idealny dodatek do deseru późnym popołudniem. Są też tacy, którzy piją ją wieczorem i nocą – aby nabrać energii do działania. Niektórzy twierdzą, że zła pora na kawę po prostu nie istnieje. Powodów, aby sięgać po kawę jest naprawdę sporo. Jedni piją ją ze względów czysto smakowych – nie wyobrażając sobie poranka bez charakterystycznego smaku i aromatu kawy. Inni ze względu na jej właściwości – głównie te pobudzające. Kawa potrafi także wprawić nas w dobry nastrój, co jest udowodnione naukowo (przeczytasz o tym w naszym wpisie). Wpływa również na łagodzenie stresu. Nie można zapominać, że kawa odgrywa także funkcję towarzyską. Jest z nami podczas spotkań biznesowych, czy tych z przyjaciółmi i rodziną. Spożywanie kawy wraz z upływem czasu stało się lifestylem. Jesteśmy pokoleniem kawoszy – mając wybór pomiędzy kawą a herbatą, zazwyczaj wybierzemy tę pierwszą opcję. Lubimy spędzać czas w kawiarniach – które również z biegiem czasu stają się coraz bardziej “fancy miejscówkami”, w których chce się przebywać! Zachęcają nas one do wzięcia laptopa pod ramię i stworzenia swojej przestrzeni właśnie w kawiarni – mając pod rękę nieskończone litry naszej ulubionej kawy, która jest w stanie umilić każdą pracę. Poza tym w naszej popkulturze, dobrze znany stał się obrazek artystów, przebywających całe dnie w ulubionej kawiarnii. Dlaczego? Podobno takie miejsca mogą być inspirujące. I właśnie dlatego tracąc wenę przy tworzeniu, dobrze udać się do kawiarnii. Te zresztą są idealnie przystosowane do pracy i tworzenia. Nie jest tajemnicą, że duża ilość wielkich dzieł powstawała właśnie w oparach kawy – w ulubionych kawiarniach artystów! Wnioski? Kawa towarzyszy nam nieustannie. Czasem popijamy ją także bezmyślnie – głównie z przyzwyczajenia. Zapominając, że ta – w dużych ilościach, nie będzie dobra dla naszego organizmu. Owszem – ta pita regularnie – jednak w rozsądnych ilościach, jest w stanie uchronić nas przed różnymi chorobami, a także posiada całe mnóstwo pozytywnych właściwości. Do tych możemy zaliczyć m.in. działanie antyoksydantów – przeciwutleniacze pełnią rolę wspierania naturalnych mechanizmów obronnych naszych komórek. Ponadto kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy i depresji, przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii, poprawia potencję, chroni przed chorobą Parkinsona. Poprawia koncentracje, wydajność pracy i krążenie krwi. Takich właściwości jest znacznie więcej. Należy jednak mieć na uwadze, że kawa, tak jak wszystko inne – w za dużych ilościach, może mieć wręcz przeciwne działanie. 

Kofeina

Zanim zdecydujesz się na kolejną filiżanki kawy, powinieneś zapoznać się z naszym artykułem. Okazuje się, że kawa pita w nadmiarze, jest w stanie osłabić nasz organizm. Wszystko za sprawą kofeiny, o której nie sposób nie wspomnieć, w kontekście kawy. Kofeina jest środkiem psychoaktywnym i stymulującym ośrodek układu nerwowego. Często natomiast mylimy ją ze składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla naszego zdrowia. Niestety to nie minerały i witaminy. Szacuje się, że światowe spożycie kofeiny w skali roku to około 120 000 ton. Taki wynik powoduje, że kofeina uznawana jest za najpopularniejszą stosowaną substancją, o psychoaktywnym działaniu. 

Czy można przedawkować kofeinę?

Z kofeiną nie ma żartów – można ją przedawkować, podobnie jak wszystkie inne substancje psychoaktywne. Nie bez powodu mówi się także o uzależnieniu od kofeiny. Jej przedawkowanie niesie za sobą smutne konsekwencje. Znane są nawet śmiertelne przypadki przedawkowania kofeiny. Należy także zaznaczyć, że kawa w ogóle nie służy w niektórych przypadkach. Szczególnie nie powinni jej spożywać osoby schorowane – cierpiące na nadciśnienie, choroby serca, czy jego zaburzenia. A także ludzie starsi, dzieci, kobiety w ciąży czy osoby, które chorują na wrzody trawienne. Tego typu osoby mogą być bardziej podatni na negatywne działanie kofeiny, i właśnie dlatego powinny ograniczyć jej spożywanie do minimum. 

Odpowiednie dawki kofeiny

Kubek kawy podczas pracy

Wpływ działania kawy na nasz organizm jest uzależniony od wielu czynników – stanu naszego zdrowia, wieku, masy ciała oraz genów. W różny sposób reagujemy na spożycie kawy. A to ze względu na nasze DNA i typu enzymów CYP1A2, jakie posiadamy. Mogą one być wolne bądź szybkie. W przypadku tych drugich kofeina rozkładana jest w ekspresowym tempie, eliminując ją z krwiobiegu. Takie osoby, mogą sobie pozwolić na większe dawki kawy bo ta nie pozostaje zbyt długo w ciele, w dużym stężeniu. W związku z czym jej oddziaływanie na nasz organizm jest znacznie mniejsze. Zupełnie na odwrót jest w przypadku osób, posiadających wolne enzymy. 

Dzienne spożycie kawy to maksymalnie trzy filiżanki. Z obliczeń FDA, wynika, że śmiertelna dawka spożycia kofeiny to 50-60 filiżanek. Dla zdrowego, dorosłego człowieka to ok. 10 gramów. Jednak już dawki 3+ filiżanek są w stanie doprowadzić do przykrych konsekwencji.  

Jednak mówiąc o odpowiednich dawkach, warto pamiętać, że filiżanka kawy, filiżance nierówna. W końcu wielkości filiżanek są różne. Ponadto zawartość kofeiny w naszym ulubionym napoju jest uzależniona od metod jej przetwarzania i przyrządzania – palenia oraz parzenia. 

Uodpornienie na kofeinę

Nasz organizm przejawia także tendencję do szybkiego uodpornienie się od kofeiny. Tolerancja na tę substancję to tzw. tachyfilaksja – stopniowe osłabienie biologicznej odpowiedzi ustroju. Potrzeba coraz większej ilości kawy, gdyż ta przestaje działać, jest konkretnym znakiem ostrzegawczym, którego nie należy lekceważyć.

Jak się objawia przedawkowanie kofeiny? 

Mówiąc o przedawkowaniu kofeiny, warto wspomnieć także o fakcie, że kofeina nie występuje tylko w naszej ulubionej kawie. Znajdziemy ją w wielu innych produktach, spożywanych w ciągu dnia – herbacie, napojach energetycznych, napojach typu Cola, w kakao czy czekoladzie, a nawet gumie do żucia. Częto także przyjmujemy ją zupełnie nieświadomie – np. za pośrednictwem niektórych leków. I właśnie z tego względu należy zachować ostrożność w dawkowaniu kofeiny. Efekty jej przedawkowania mogą być naprawdę nieprzyjemne – wysyła je nam nasz organizm. 

Możemy do nich zaliczyć: 

  • Zaburzoną pracę serca:

To najpowszechniejszy objaw, świadczący o przedawkowaniu kofeiny. Ta sprawia, że nadnercza produkują większą ilość adrenaliny – prowadzi to do skurczów serca. Te z kolei skutkują kołataniem serca, podwyższonym tętnem, uczuciem ucisku na klatkę piersiową i przyspieszonym oddychaniem.

  • Problemy trawienne

A co za tym idzie odczuwalna zgaga, bóle żołądka a nawet refluks.

  • Wahania ciśnienia

Zbyt duża dawka kofeiny wpływa na gwałtowny wzrost ciśnienia, a następnie jego spadek. Wówczas możemy odczuwać brak energii. 

  • Depresję i podły nastrój

Przedawkowanie kofeiny mocno wpływa na uczucie odczuwanie stresu, i niepokoju. W skrajnych przypadkach prowadzi także do depresji.

  • Bezsenność

To skutek utrzymywania się kofeiny w organizmie. Zbyt duża dawka zakłóca cykl snu.

  • Ogólne osłabienie organizmu

Kofeina przyczynia się do osłabienia przyswajania niezbędnych składników mineralnych, jak magnez, żelazo, cynk i witaminy B. Ich niedobór może doprowadzić nawet do anemii. 

  • Inną barwę moczu

Kofeina jest środkiem moczopędnym. Właśnie dlatego zbyt duża jej dawka zmienia barwę oddawanego moczu na ciemno żółtą lub pomarańczową. Taki syndrom powinien być ostrzeżeniem dla naszego organizmu. 

  • Nieprzyjemny zapach z ust

Za duża dawka kofeiny wysusza śluzówki, znajdujące się w jamie ustnej. Przez co wytwarzają się szkodliwe bakterie. Ich skutkiem jest nieprzyjemny zapach.

Inne, popularne objawy przedawkowania kofeiny to ból głowy, nerwowość, drażliwość, nadmierne pobudzenie i ekscytacja, a nawet lęki. W krytycznych sytuacjach możemy mówić takżę o występowaniu wymiotów.

Co zrobić w momencie przedawkowania kofeiny

Zaparzanie espresso do filiżanki

W krytycznych przypadkach niezbędny będzie kontakt z lekarzem. W przypadku łagodniejszych objawów, jak pobudzenie, drżenie mięśni, czy ogólne rozbicie, niezbędne będzie natychmiastowe odstawienie kawy, jak i innych produktów, zawierających kofeinę. Wówczas wskazane jest picie dużej ilości wody, bądź melisy. Pomocne mogą się okazać także suplementy diety, które uzupełnią niedobory, spowodowane nadmierną dawką kofeiny. Wskazany będzie także wypoczynek i duża ilość snu.

Skutki odstawienia

Należy jednak pamiętać, że nagłe odstawienie kawy, może być “bolesne” w skutkach. Zaliczamy do nich ospałość i łagodne bóle głowy. Jednak nie są to objawy długotrwałe – ustępują na przestrzeni doby.

Tipy, aby nie paść ofiarą kofeiny

Jeżeli czujemy, że nasze uwielbienie do kawy zaczyna się wymykać spod kontroli, warto zastosować kilka wskazówek, aby nie paść ofiarą zbyt dużej ilości kofeiny.

  • Rozwiązaniem może być zastąpienie “małej czarnej”, mlecznym cafe latte, bądź zdecydowanie się na mniejszą ilość kawy, rozcieńczoną większą ilością mleka. Dobrym rozwiązaniem jest także kawa bezkofeinowa.
  • Innym sposobem na ograniczenie dostarczanej kofeiny może być zwracanie szczególnej uwagi na inne produkty, zawierające kofeinę, które mogą się przyczynić do jej przedawkowania w organizmie. Rozwiązaniem jest ich ograniczenie do minimum.  
  • Pijąc duże ilości kawy należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi dużej ilości dodatkowej wody. 

Nie przesadzaj

Stara zasada Paracelsusa, głosi następująca prawdę: “Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną – decyduje tylko dawka”. Tak samo jest w przypadku kofeiny – wszystko jest dobre – w umiarze. Dlatego pijąc kawę, szczególną uwagę powinniśmy zwracać na jej ilości. Tak aby rytuał ten został codzienną przyjemnością, a nie koniecznym obowiązkiem. 

Udostępnij nasz artykuł

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz