ColbergCoffee – kawa wypalana nad polskim morzem.

Marzycie o dobrej jakości kawie wypalanej tuż nad polskim morzem? Dobrze trafiliście, kawa kołobrzeska to nasz prawdziwy nadmorski skarb. Spróbujcie sami!

Znacie ColbergCoffee? Kołobrzeska Palarnia kawy ColbergCoffee to projekt mający na celu odnowienie przedwojennych tradycji prażenia kawy w Kołobrzegu. Było to piękne i bogate miasto do którego docierały dobra luksusowe, między innymi kawa. Tradycje prażenia ziaren, a następnie serwowania w miejskich kawiarniach to sprawa piękna i godna naśladowania. Samuel będący założycielem palarni jedynie kaw jakościowych, które wypala metodą mistrzowską, stojącą w kontrze do metod przemysłowych. Dzięki powolnemu prażeniu wydobywa z ziaren to co najlepsze! Poznajcie Samuela – lokalnego roastera.

Barista parzący kawę w dripperze Kalita

Kilka słów o Samuelu

Z wykształcenia informatyk, z pasji specjalista w dziedzinie kawy, roaster i właściciel najbardziej lokalnej kawiarni w Kołobrzegu. W pracy najważniejsze dla niego jest poszanowanie historii i odniesienie do korzeni. W Kołobrzegu brakuje rzemiosła i to skłoniło Samuela do stworzenia najpiękniejszej i najsmaczniejszej pamiątki naszego miasta: ColbergCoffee. Rzemieślnicza kawa z ręcznie namalowaną etykietą to zdecydowanie must have każdego kołobrzeskiego turysty!

paczki kawy ColbergCoffee

Kawowe początki

W kawowym świecie porusza się od dawna, za sprawą dotychczasowej pracy w gastronomii. Podglądając pracę baristów zafascynował go świat latte art. Pierwsze rozety i tulipany malował na spienionym mleku z pomocą filmów instruktażowych na YouTube. Przez 3 lata samodzielnie poznawał tajniki sztuki ozdabiania kawy, nie posiadając przy tym żadnej wiedzy ani wykształcenia w tym kierunku. Dzięki swojej ambicji i samozaparciu do wszystkiego doszedł sam. Samodzielnie uczył się sztuki latte artu i szukał własnego stylu. Pierwsze zderzenie z kawą speciality było naprawdę wysokiej klasy! Kenia zaparzona w chemexie nie zrobiła jednak na Samuelu tak ogromnego wrażenia, jak spodziewałby się serwujący. Kolejne próby alternatyw i kawy uprawiane powyżej 2200 m n. p. m. zasiały w nim poczucie, że ta przygoda może zrodzić się w prawdziwą miłość. Lawinowo, jak to bywa w przypadku złapania kawowego bakcyla: pierwszy sprzęt do parzenia, nowe smaki, odmiany, różne metody, grubości mielenia pozwalały odszukać w kawie unikatowy styl i wyczucie smaku. Pierwsza myśl jaka wówczas wpadła mu do głowy: czas na stworzenie kołobrzeskiej kawy. Pierwszy autorski blend to Mieszanka Kołobrzeska, która od tamtej pory przeszła delikatne korekty w składzie, ale sentyment do niej zostanie na zawsze. Z biegiem czasu powstawały kolejne mieszanki pod espresso, np. Mieszanka Kapitańska czy Jeremi Blend. Kolejnym krokiem w rozwoju Samuela było wprowadzenie kaw pod alternatywy, jasno palonych, takich jakich możecie spróbować w jego kawiarni przy ulicy Dubois 21A w Kołobrzegu lub zamówić z dostawą do domu!

Wywiad z Samuelem z ColbergCoffee

Co z tą kawą?

Dla Samuela najważniejsza jest powtarzalność. Klienci oczekują, że jeśli jednego dnia kupią kawę, a ta im zasmakuje, wracają po nią i chcieliby dostać to samo co ostatnim razem. Autorskie metody palenia kawy i współpraca z dostawcami ziaren pozwala utrzymywać profile sensoryczne i właściwości na tym samym poziomie. Jednocześnie każdy z nas ma prawo do wyboru sposobu serwowania. Kawa ma sprawiać przyjemność, a nie wprawiać pijącego w zakłopotanie, że zrobił coś niezgodnie ze sztuką. Chcesz dolać mleka do przelewu? Samuel opowie, dlaczego nie poleca, zaparzy Ci wybraną kawę w odpowiedni sposób, ale nie oceni tego. W kawiarni chętnie dzieli się swoją wiedzą i pasją z gośćmi. Polecamy odwiedzić! Oprócz pycha kawy znajdziecie tam też rewelacyjne domowe ciasta i wysokiej jakości herbaty i napary.

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.