Sprawdźcie co przywieźliśmy z Warsaw Coffee Festival!

Nowa palarnia, nowe możliwości! Przedstawiamy Wam palarnię Enklawa, której kawy zagościły w naszej ofercie. Spróbuj sam jakie dobre!

Dzisiaj wpadamy z kolejną nowością! Specjalnie dla Was odpalamy nasz storytelling i mamy ogromną nadzieję, że wzbudzimy ochotę na spróbowanie wypału z Enklawy. Jak to się stało, że ta palarnia trafiła do naszego sklepu? Czy to kolejny szalony pomysł Kamy? Czytajcie niżej!

Warszawski Festiwal Kawy 2021 zorganizowany kilkanaście dni temu odcisnął ogromny ślad na naszej świadomości postrzegania świata kawy. Szeroki wybór speciality, rosnąca świadomość konsumentów i spora konkurencja na rynku spowodowały, że priorytetem dla nas są teraz przede wszystkim ludzie. Na bok odłożyliśmy tabelki w excelu i z dużymi aspiracjami ruszyliśmy na poszukiwanie wyjątkowych osobowości w świecie kawy speciality.

Jak się poznaliśmy z Enklawa?

Spacerując między kolejnymi naprawdę dopracowanymi stoiskami dało się usłyszeć charakterystyczny śmiech. Tam gdzie śmiech tam i my! Pobudzeni naprawdę sporą porcją kofeiny wypatrywaliśmy źródła tej kawowej radości. Potem naszą uwagę przykuł bogato zdobiony, piękny ekspres kolbowy, z którego wydobywał się intensywny aromat espresso. Tym sposobem trafiliśmy na Jarka Puzio z Wrocławskiej Palarni Kawy Enklawa. 

Kawa pod espresso od palarni Enklawa
Nostalgia od Enklawy – kawa pod espresso

Kilka słów o Jarku

Jarek przez wiele lat poznawał tajemnice rzemiosła, zdobywał wiedzę i doświadczenie za oceanem o od 2017 roku jest certyfikowanym przez SCA roasterem. Jak mówi o sobie: ‘W Enklawie dbamy o każdy szczegół, ziarna sprowadzane do palarni są najwyższej jakości. Chcemy aby kawa zbierana przez Was do domu była doskonała.’ Nie byłoby w tym nic wyjątkowego, gdyby nie magiczna atmosfera, którą Jarek potrafi rozsiać wokół siebie. Pozytywną energię, pasję i zaangażowanie widać w każdym słowie i każdym geście.

Paczki kawy speciality Enklawa

Jego autorski Old School Roast rzeczywiście odzwierciedla duszę Jarka. Tym wypałem postanowił wrócić do korzeni, poczuć na nowo smak i przyjemność czystego rzemiosła, które zna, do którego ma tyle szacunku i które mu sprawia tak wiele radości. Old School Roast wypalany jest tylko okiem, nosem, uchem i doświadczeniem roastera. Pomoc techniczną zapewnia kartka i ołówek. Nastrój Hala Targowa nocą. Pure craft. Czujecie ten klimat? Jesteście ciekawi? Spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. A jeśli Jarek rozkocha Was w swojej kawie bądźcie in tacz, szykujemy dla Was spory kawałek historii związany z wrocławską Enklawą!

Panama Gesha z palarni Enklawa
Panama Gesha – idealna pod dripper Kinto!

Oczywiście oprócz wersji espresso mamy dla Was też kilka jasno palonych ziaren pod alternatywy. Rzadko spotykane w polskich palarniach ziarna pacas w obróbce honey prosto z Salwadoru? A może ukochana przez Jarka Kenya Gatomboya? Jesteśmy pewni, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie! Panama Gesha też jest, kto pierwszy ten lepszy. A historię dlaczego gesha a nie geisha opowiemy Wam następnym razem. Pochwalcie się w SM swoją kawową chwilą z Jarkiem! 😀

One comment

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.