Aeropress – wady i zalety

Czy warto kupić aeropress? Czy kawa z aeropressu jest smaczna? Przedstawiamy zalety i wady aeropressu.

Aeropress to doskonałe urządzenie dla miłośników kawy, które pozwala na zaparzanie ulubionego napoju o rewelacyjnym smaku i dokładnie tak, jak lubisz. Zastanawiasz się, czy warto kupić aeropress? Czy kawa z aeropressu jest smaczna? Czy ten plastik się zaraz nie połamie? Przedstawiamy zalety i wady aeropressu. Przeczytaj i zdecyduj, czy właśnie ta metoda parzenia kawy jest dla ciebie!

Czym właściwie jest aeropress?

Aeropress to najmłodsze urządzenie do parzenia kawy bez użycia ekspresu ciśnieniowego. Został wynaleziony w 2005 roku i od tego czasu szturmem podbił serca miłośników kawy. Do tego stopnia, że w wielu krajach odbywają się mistrzostwa w parzeniu kawy za pomocą aeropressu. Aeropress ma budowę bardzo zbliżoną do strzykawki. Składa się z cylindra, tłoka, uszczelki i sitka. Urządzenie jest bardzo niepozorne, ale pozwala zaparzyć doskonałą kawę.

Recenzja aeropressu – co mówią jego użytkownicy?

Większość osób, która decyduje się na zakup aeropressu jest z niego bardzo zadowolona. Użytkownicy doceniają niepowtarzalny smak kawy z aeropressu, prostotę użytkowania, solidność wykonania, kompaktowy rozmiar, czy niską cenę. Bardzo rzadko można natknąć się na głosy krytyki. Wśród osób, które kupiły aeropress naprawdę trudno znaleźć negatywne opinie. Przyjrzyjmy się zatem bliżej zaletom i wadom aeropressu. Choć nie ma wątpliwości, że to właśnie zalety przeważają.

Aeropress ma bardzo kompaktowy rozmiar

Aeropress

Złożony aeropress zajmuje bardzo mało miejsca – jego długość nie przekracza 15 cm. To sprawia, że urządzenie można zabrać ze sobą wszędzie i cieszyć się pyszna kawą w każdym miejscu, gdzie mamy dostęp do wrzątku. Aeropress łatwo zabrać w podróż, dołożony do bagażu nie obciąży go dodatkowo, bo waży jedynie 230 g. Dla wymagających producenci mają jeszcze coś mniejszego i lżejszego – Aeropress Go, który jest około 1/3 mniejszy niż pierwowzór i waży jedynie 160 g. Dodatkową jego zaletą jest opakowanie w formie silikonowego kubka, które sprawia, że w podróży żadne dodatkowe naczynie na kawę nie jest nam potrzebne. Aeropress bez problemu wrzucisz do plecaka, bagażu podręcznego w samolocie, damskiej torebki, a nawet kieszeni kurtki.

Mały rozmiar aeropressu może być też wadą. Podczas jednego parzenia możemy przygotować kawę dla 1-2 osób. Nie jest to zatem rozwiązanie na spotkania w większym gronie. Zaparzenie kawy dla wielu osób byłoby bardzo czasochłonne.

Aeropress jest bardzo wytrzymały

Mimo że urządzenie jest wykonane w całości z plastiku, zużywa się bardzo wolno. Nie pęka, a uszczelka nie przepuszcza płynów, nie sztywnieje, nie parcieje. Nawet przy wieloletnim stosowaniu w kawiarniach aeropress nadal świetnie spełnia swoją rolę. Używając go w domu możemy spokojnie liczyć na długie lata bezawaryjnego parzenia pysznej kawy.

Kawę z aeropressu możemy zaparzyć wszędzie

Aeropress
Aeropress

Przygotowanie pysznej kawy w aeropressie wymaga jedynie dostępu do gorącej wody. Urządzenie nie wymaga podłączenia do prądu jak ekspresy do kawy, ani gotowania na kuchence, jak kawiarka. Kawę z aeropressu możemy zaparzyć w hotelowym pokoju, w którym znajduje się czajnik, na pokładzie samolotu, gdy poprosimy pracownika o kubek gorącej wody, a nawet na plaży, pikniku, czy trasie w górach, jeśli mamy w termosie gorącą wodę.

Ile razy, będąc z wizytą u rodziny, marzyliśmy o pysznej, aromatycznej kawie, zamiast kolejnego kubka rozpuszczalnej? Z aeropressem każdy kawosz bez problemu zaspokoi swoje potrzeby. A może także zarazi miłością do kawy ciocię i kuzynów?

Aeropress bardzo łatwo wyczyścić

Aeropress składa się tylko z 4 prostych elementów – cylindra, tłoka, uszczelki i sitka – które bardzo łatwo możemy rozkręcić i umyć pod bieżącą wodą. Cały proces razem z wyrzuceniem zmielonej kawy z filtra na sitku zajmuje nie więcej niż minutę. Aeropress nadaje się także do mycia w zmywarce, ale zasadniczo nie ma takiej potrzeby. Urządzenie nie brudzi się na tyle, aby przepłukanie wodą nie wystarczało do jego całkowitego umycia.

Osoby dbające o środowisko ucieszy zapewne fakt, że papierowe filtry do aeropressu można używać przez cały dzień. Bez problemu możemy opłukać je z resztek kawy w niewielkiej ilości wody.

Aeropress jest prosty w obsłudze…

Jak działa Aeropress w 20 sekund – animacja DreamItReel

Może nie tak prosty jak ekspres ciśnieniowy, ale nadal mało skomplikowany. Papierowy filtr należy położyć na sitku, przelać wodą, umieścić sitko z filtrem w cylindrze aeropressu, postawić cylinder na filiżance, wsypać odważoną ilość kawy, zalać wodą, włożyć tłok do cylindra i wycisnąć kawę. Cały proces zajmuje kilka minut. Niezbyt trudne, prawda? Szczególnie jeśli w filiżance znajdziemy kawę o niespotykanie głębokim smaku z słodkimi i owocowymi nutami.

…ale najpierw trzeba wyczuć sprzęt

Kiedy już umiemy używać aeropressu prawidłowo, jego obsługa jest banalnie prosta i pozwala uzyskać doskonałą kawę. Musimy być jednak gotowi na to, że pierwsze kilka kaw będzie kawami na próbę – aby dobrać odpowiednią grubość mielenia, nauczyć się, jak długo zaparzać kawę i w jaki sposób spokojnie przeciskać tłok urządzenia, używając odpowiedniej siły.

Przygotowanie kawy w aeropressie wymaga nieco czasu i uwagi

aeropress zaparzysz wszedzie

Kawa z aeropress ma wiele zalet, ale z pewnością nie da się jej przygotować szybko i w biegu. Aeropress nie jest rozwiązaniem dla osób, które potrzebują filiżanki aromatycznej kawy zaparzonej w ekspresowym tempie. Do tego lepiej nada się właśnie ekspres do kawy. Wodę do aeropressu trzeba zagrzać do odpowiedniej temperatury, opłukać filtr, przeprowadzić infuzję, a dopiero wtedy przejść do zaparzania napoju. Taka metoda parzenia kawy daje wiele satysfakcji i wyjątkowe doznania smakowe, ale nie jest to szybki sposób na kawę.

Kawa z aeropressu smakuje doskonale

aeropress kawa parzenie

Kawa z aeropressu może smakować bardzo różnie, nawet jeśli używamy tego samego rodzaju ziaren kawy. Smak napoju zależy od temperatury wody, grubości zmielenia ziaren, czasu zaparzania, ilości filtrów, czy siły nacisku. Pasjonaci kawy, którzy poświęcą metodyce parzenia kawy w aeropressie nieco uwagi, mogą uzyskać dzięki temu urządzeniu bardzo różne efekty smakowe.

Jakie są ogólne wrażenia podczas picia prawidłowo zaparzonej kawy z aeropressu? Smak „wyciśniętej” kawy określany jest przez wiele osób jako pełny i głęboki. Kawa jest świeża i soczysta w smaku, pełna owocowych nut, o złożonym aromacie, bez kwaśnych posmaków i mało oleista. Ciężko jest uzyskać taki efekt innymi metodami parzenia kawy, a być może jest to zwyczajnie niemożliwe.

Aeropress to narzędzie dla pasjonatów kawy

Ogromną zaletą aeropressu są wręcz nieskończone możliwości zaparzania kawy o różnych walorach smakowych – nawet z tych samych ziaren. Używając aeropressu, mamy bardzo duży wpływ na wszystkie czynniki kształtujące smak, zapach i klarowność kawy, Możemy je dowolnie modyfikować, zmieniając grubość mielenia ziaren, temperaturę wody, czas infuzji, czas parzenia, ciśnienie, rodzaj filtrów… Pasjonaci małej czarnej z pewnością dostrzegą w tym urządzeniu ogromny potencjał i możliwości, jakich nie daje żadna inna metoda parzenia kawy. Jeśli lubisz aromat świeżo mielonych ziaren i nutkę ekscytacji podczas próbowania pierwszego łyku kawy, a przy tym filiżanka tego napoju to dla ciebie rytuał i przyjemność, będziesz zachwycony aeropress.

Proponowany zestaw Aeropress

Powiadomienia

Chcesz być na bieżąco z ofertami promocyjnymi i artykułami na blogu? Włącz darmową subskrypcję newsletter.

Dodaj komentarz

Twój koszyk

Dodaj pierwszy produkt.